Viser arkivet for oktober, 2011

Oversatt aften på Noahs

«Oversatt aften» er Norsk Oversetterforenings månedlige soaré for opplesninger, der oversetterne selv presenterer og leser fra aktuelle bøker de har gitt norsk tekst til.
Tirsdag 25. oktober er det Kyrre Haugen Bakke som inntar podiet på Noahs Ark.
Han har hatt en lang karriere som skuespiller og instruktør, og etter hvert har oversetteriet utgjort en stadig større del av virksomheten. Han har jobbet med de fleste sjangre, blant anner verker av forfattere som Nick Hornby, Jim Powell, Mark Haddon, Noel Coward og Indra Sinha.
I 2009 ble han tildelt Bastianprisen, Norsk Oversetterforenings pris «for en fremragende oversettelse», for Nick Hornbys ungdomsroman Slam.
Denne kvelden skal han presentere og lese fra oversettelsene av to av de forfatterne han har jobbet hardest med de siste årene, Monika Fagerholm og Gerard Donovan.
Monika Fagerholms tre siste romaner Diva, Den amerikanske jenta og Glitterscenen har fått glitrende anmeldelser og har mottatt en rekke priser og utmerkelser – de to siste ble innstilt til Nordisk Råds litteraturpris.
Gerard Donovans rystende bok Vinter i Maine er skrevet i et språk som er en merkverdig blanding av ordrikdom og taushet, erindring og nåtid, prosa og poesi, i spennet mellom den ensomme hovedpersonens sterkt Shakespeare-inspirerte tankeverden og de kuldegysende beskrivelsene av Maine-vinteren. «Kyrre Haugen Bakke har løst oppgaven med imponerende stilsikkerhet,» skrev Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv. På Oversatt aften får vi noen eksempler.
Tirsdag 25. oktober kl. 20, gratis entré.
Dette er en forkortet versjon av Thomas Lundbos presentasjon på Oversetterbloggen og Norsk Oversetterforening

«Dagen skal komme med blå vind»

Levi Henriksen har nok en gang levert en herlig historie fra Skogli, den fiktive finnskogsbygda som jeg etter hvert har blitt svært glad i.
Denne gangen møter vi Mikael Hildonen som tar støyten for andres og egne dårlige valg.
Mikael bor i bestefarens hytte på foreldrenes gård, der han tynges av sorgen over en avdød forlovede og deres ufødte barn. Sammen med foreldrene sine kjemper han om omsorgsretten for niesen Daniela, samtidig som han stadig er på flukt fra noen særdeles voldelige torpedoer. Gjennom jobben som ambulerende vaktmester i kommunen kommer han i kontakt med en vennlig kvinne som muligens kan gjøre livet lettere. Og over det livet henger skyggen av den ikke udelt sympatiske storebroren som en illevarslende sky.
Noe ordner seg, om enn ikke alltid på den måten Mikael gjerne kunne ønske.
«Dagen skal komme med blå vind» er en bok som kommer til å bli lest om igjen mange ganger. Den inneholder alt det jeg har lært å like med Levi Henriksens fortellinger, her er spenning i både handling og konflikter, romanse på ustø grunn, grubling over hvordan ting ble som de ble og hvorfor de ikke ble annerledes.
Boka seiler opp som en klassisk Levi-roman og bør skaffe ham mange nye lesere, i tillegg til oss som allerede har omfavnet Henriksen litterære univers.
Onsdag 26. oktober kan du møte Levi Henriksen og flere andre forfattere på Gyldendalhuset.
Mer om Levi Henriksen hans hjemmeside, på Wikipedia og i vårt arkiv

Thomas Enger: «Fantomsmerte»

Engers første bok om Henning Juul, «Skinndød», gikk meg hus forbi, men det må jeg få gjort noe med i løpet av høsten. Den er solgt til 17 land og har toppet danske bestselgerlister.
I bok nummer to, «Fantomsmerte», får vi fortsatt ikke vite hvem som sto bak brannen der Juuls sønn døde. Og Tore Pulli, som kanskje vet noe, sitter inne for et drap han påstår ikke å ha begått.
Den gravende journalisten Juul, som i likhet med forfatter Enger er bosatt på Grünerløkka, blir kontaktet av Tore Pulli som vil bytte informasjon for tjeneste.
Men Pulli blir drept i fengselet før Juul får nøstet opp saken hans, og flere skal dø eller nesten bli drept i et innfløkt nettverk av torpedoer, leiemordere og ikke navngitte informanter og bakmenn.
Det er en særdeles spennende historie i et drivende godt språk, særlig krøllet tærne seg da Enger satte opp farten til et heseblesende jag etter hvert som Juul finner ut av sakene, og noen finner ut av det.
Som sagt får vi ikke svaret på mordbrannen i Markveien, og takk for det. Nå gleder jeg meg til å lese bok nummer én, «Skinndød», og så skal jeg glede meg til å lese de neste fire bøkene som er planlagt om Henning Juul.
Anbefales absolutt.
Mer om Enger på Gyldendal og Thomas Enger

Foto: Rolf M. Aagaard